maanantai 14. kesäkuuta 2021

Ryhmyrin puheenvuoro Hämeenlinnan 2020 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen hyväksymisessä


 

Kevät 2020 mullisti maailman. Covid-19-pandemia pysäytti ja rajoitti yhteiskunnan eri osa-alueiden toimintaa ja vaikutukset niin ihmisten elämään kuin myös talouteen ovat olleet mittavat. Vuosi sitten kukaan ei osannut myöskään ennustaa, kuinka pitkään rajoitukset elämäämme kurittaa. Nyt tiedämme.

Hämeenlinnassa vuoden 2020 tilinpäätöksessä koronan vaikutukset näkyvät monin tavoin mutta selkeimmin tietysti liki 14 miljoonan ylijäämässä. Ilman koronatukia tulos olisi ollut liki 5,6 miljoonaa alijäämäinen.

On tietysti hyvä, että valtio auttaa koronan jälkiseurauksien korjaamisessa ja apu tulee tarpeeseen mm. lasten ja nuorten palvelujen tehostamisessa. Talouden tilanteen realiteetti on jokaisen kuitenkin tunnustettava ja ymmärrettävä ettei kestävä tie ole kuluttaa enemmän kuin tienaa. Se ei ole kestävää yksityistaloudessa eikä se ole kestävää julkisessa taloudessakaan. Velalla eläminen ei myöskään ole vaihtoehto ja siksi jokaisen poliittisen ryhmän on rehellisesti tunnustettava tosiasia ja mietittävä rohkeasti niitä keinoja, joilla Hämeenlinnan talous tasapainotetaan.

Talouden tasapainottaminen on seuraavan valtuustokauden tärkeimpiä tavoitteita. Vuoden 2020 tilinpäätöksessä on myös kuitenkin monia ilon aiheita ja asioita, jotka vaikuttavat siihen, että mm. verokertymää on mahdollista saada parannettua. Verokertymän kasvuun tarvitaan veronmaksajia ja siksi kaupungin tulee panostaa entistä aktiivisemmin vetovoimaan ja yritystoiminnan mahdollistamiseen.

Hämeenlinnan asukasluku on kääntynyt kasvuun.  Tämä on erittäin hyvä käänne ja toivottavasti Hämeenlinna pystyy jatkossakin houkuttelemaan uusia asukkaita. Elinvoima lähtee asukkaista ja asukkaille tärkeää on toimivat arjen palvelut ja innostavat vapaa-ajan harrastusten mahdollisuudet.  

Covid-19-pandemia iski kipeästi tapahtumatuotantoon. Tapahtumatuotannon rajoitukset vaikuttivat Hämeenlinnan Kaupungin Teatteri Oy:n, Hämeenlinnan Keilakeskus OY:n, Hämeenlinnan Liikuntahallit OY:n ja Verkatehdas Oy:n toiminnan sulkemisiin. Osa yhtiöistä sai valtion tukea ja sai tulosta paremmaksi tässä vaikeassa tilanteessa mutta kaupungin ja kaupunkilaisten tuki kulttuuri-, urheilu- ja muiden tapahtumapalvelujen ahkerassa käytössä tulee tarpeeseen pandemian jälkeisessä tilanteessa.

Pandemia on kurittanut taloutta ja ihmisten elämää. Etäyhteyksien käyttö niin työn tekemisessä kuin myös yhteiskunnallisessa vaikuttamistyössä laajeni digitalisaation eri kanavien avulla. Teimme digiloikan pakotettuna mutta siitä tullut hyöty on nyt ymmärretty käytännön kautta.

Etätyön ja etäkokousten lisääntyminen näkyvät myös vuoden 2020 tilinpäätöksessä kustannussäästöinä. Uskon, että osa tapaamisista ja kokouksista tulee jatkossakin tapahtumaan digitaalisten kanavien avulla.  Näistä valinnoista  tulee selkeästi kustannussäästöjä ja ne osaltaan edistävät myös hiilineutraalitavoitteiden saavuttamista.

Hämeenlinnan onnistui myös elinvoimahankkeissaan. MORE-yritysalue työllistää jo nyt noin 1400 henkilöä. Alueen sijainti on keskeinen ja vetovoimainen ja luotamme siihen, että se tulee olemaan sitä myös  tulevaisuudessa.

Assi-sairaalan rakentamispäätös oli Hämeenlinnalle tärkeä päätös. Jo rakentamisvaihe työllistää ja tuo sitä kautta elinvoimaa mutta valmistuessaan uusi sairaala antaa monelle terveysalan ammattilaiselle työtä ja toivottavasti houkuttelee suurena työnantajana lisää terveysalan ammattilaisia kaupunkiin.

Hämeenlinna koetaan viihtyisäksi luonnonläheiseksi asuinkaupungiksi. On tärkeää, että kaupunkia kehitetään ja suunnitellaan siten, että suunnitellut investoinnit ovat kaupunkilaistenkin mielestä tärkeitä ja haluttuja. Hämeenlinnaa tulee kehittää keskisuurena kaupunkina.

Vaikeassa nopeasti muutoskykyä vaativassa tilanteessa tarvitaan resilienssiä, joustavuutta ja sitkeyttä sekä ratkaisukeskeisyyttä. Siinä kaupungin työntekijät ovat upeasti onnistuneet. Kiitos heille tästä!

Onnea uudelle valtuustolle ja uudelle kaupunginjohtaja, Olli-Poika Parviaiselle. Menestystä tulevalle valtuustokaudelle!

Hyviin päätöksiin tarvitsemme toinen toistamme. Me olemme kaikki Hämeenlinnan asialla ja siksi meidän on kuunneltava toisiamme ja pyrittävä yhteisymmärryksessä löytämään parhaita ratkaisuja. Osaamista on jokaisessa ketjussa. Sitä ei kannata hukata vaan kannattaa pelata voittavan joukkueen pelityylillä ”meidän peliä”. Jokaisen osaamista hyödyntävä pelityyli sopii jääkiekkokaupungissa poliittiseen päätöksentekoonkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevätjuhlapuhe Hämeenlinnan Yhteiskoulun kevätjuhlassa 1.6.2024

  Arvoisat oppilaat, koulun henkilökunta ja juhlayleisö Kevätjuhla on tärkeä lukuvuoden päätöstapahtuma. Se päättää arvokkaasti lukuvuoden...