maanantai 7. helmikuuta 2022

Rehtorin puhe joulujuhlassa toisena koronavuonna 2021


 Lauloimme Timon kanssa puheeni alkusäkeeksi Samuli Edelmanin joululaulun, Hiljaisuuden valo. Laulussa tuodaan esiin haasteita, joita me kaikki kohtaamme elämissämme, virheitä, kiirettä, kaipuuta, riitoja ja pahoja puheita.  

Tässä ajassa mitä elämme juuri nyt, tuntuu, että nämä haasteet ovat välillä liiankin suuressa roolissa. Tuntuu, että usein unohdamme, mikä elämässä oikeasti on tärkeää ja merkityksellistä. 

Me tarvitsemme aikaa ja pysähtymistä sekä itsearviointia siihen, miten meillä ja minulla menee? Tuo kysymys on tärkeää esittää itselle silloin tällöin, varsinkin jos ja kun maailma tuntuu ja näyttää mustalta.  

Miten minulla menee? Voinko itse muuttaa suuntaa niin, että oloni olisi parempi vai tarvitsenko siihen apua toisilta ihmisiltä? Apua kyllä aina saa jos sitä uskaltaa pyytää ja voin sanoa, että apua kannattaa pyytää. Se ei ole heikkouden merkki vaan pikemminkin se osoittaa suurta vahvuutta, että tunnistaa itsessään erilaisia tuntemuksia ja tunteita ja haluaa etsiä niihin ratkaisuja. 

Edelmanin laulussa haetaan ratkaisuja rauhoittumisesta, hiljaisuudesta ja itsearvioinnista. Näinhän usein on, että kun maltamme pysähtyä ajattelemaan ja arvioimaan eri tilanteita, osaamme suhteuttaa asioita ja löytää ratkaisuja myös itsestä.  

Tällainen itsearviointitaito on todella tärkeä taito, kuten myös rauhoittumisen ja pysähtymisen taito. Tärkeää on myös ymmärtää kysyä kaverilta aika ajoin, miten hänellä menee?  Me kaikki tarvitsemme kaveria, ystävää. Kaveri on kullan arvoinen ja tärkeä kaikissa elämämme hetkissä, iloissa ja suruissa. Ystävyyttä kannattaa vaalia.  

Ystävyys, läheiset ihmissuhteet, vastuu omasta toiminnasta ja välittäminen ovat oikeasti niitä asioita, joilla on merkitystä millaiseksi elämämme muodostuu ja miten voimme? 

Jouluna nämä arvot korostuvat erityisesti siksi, että joulu on rakkauden, hyvän mielen ja hyvän tahdon juhla. Jossakin vanhassa joululaulussa todetaan, että ”oispa joulu meillä ainainen”. Sillä halutaan korostaa sitä, että se suhtautuminen lähimmäisiin, mikä meillä on jouluna, voisi olla yleinen ihan jokaisena päivänä vuodessa. 

Hyvän mielen koulussa meidän tavoite on elää joka päiväistä joulua. Ainakin siinä suhteessa, että muistamme kohdella toinen toistamme kunnioittavasti, hyväksyvästi ja kiltisti.  

Kiitos kaikille syyslukukaudesta. Toivotan kaikille oikein lämmintä joulumieltä ja rentouttavaa lomaa! Ollaan ihmisiksi! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Minun Suomeni on sivistynyt, oikeudenmukainen ja vapaa

  Vietämme huomenna Suomen 107- vuotissyntymäpäivää. Kun Suomi itsenäistyi maailma oli myllerryksessä. Valtioita hävisi ja uusia tuli, Suomi...