maanantai 7. kesäkuuta 2021

Puheeni Hämeenlinnan uuden kaupunginjohtajan valinnan yhteydessä 7.6.2021

 


Kaupunginjohtaja on kaupungin kasvot. Se, miten hän onnistuu viestinnällään ja läsnäolollaan muodostamaan kuvan itsestään yhtenä kaupunkilaisista, on merkityksellistä. Haluaako hän jakaa arjen ja juhlan tilanteita kaupunkilaisten kanssa? Haluaako hän kuulla kaupunkilaisen viestin henkilökohtaisesti? Haluaako hän visioida kaupunkilaisen kanssa yhdessä Hämeenlinnan tulevaisuuteen? Hyödyntääkö hän monipuolisesti viestinnän ja kohtaamisen eri kanavia? Tämä asenne ratkaisee osittain, miten hän onnistuu tehtävässään?

 

Oman kaupungin asukkaiden kohtaaminen ja kuuleminen on toki tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on huolehtia kaupungin elinvoiman ja vetovoiman jatkuvuudesta tänä aikana kun kaupungit kisaavat selvitymistaistelussaan asukkaista ja  yrityksistä. Kaupunginjohtajalla on oltava osaamista ja näkemystä sekä rohkeutta saada omia tavoitteitaan läpi valtakunnallisissa verkostoissa.  Aktiivisuus ja osallisuus, näissä verkostoissa, joissa päätetään aluepoliittisista linjauksista esimerkiksi Suomi-radan linjasta, on äärimmäisen tärkeää Hämeenlinnan kaltaiselle pienelle mutta keskeisellä sijainnilla olevalle kaupungille. Kaupunginjohtajan kasvojen on siten oltava tutut myös kaupungin ulkopuolella asuville toimijoille.

 

Hämeenlinna haki kaupunginjohtajakseen rohkeaa, kokenutta, viisasta ja innostavaa kaupunginjohtajaa, joka hurmaisi meidät kaupunkilaiset. Näiden kevyempien mutta tärkeiden ominaisuuksien lisäksi haussa oli tietysti rautainen alan ammattilainen, jolla olisi näkemystä ja osaamista niin taloudesta, kehittämisestä kuin kaupunkilaisten  hyvinvoinnista.

 

Nyt olemme loppusuoralla ja valittavana ovat nämä kaksi tasavahvaa kandidaattia. Molemmat tulevat olemaan erittäin hyviä kaupunginjohtajia. Verkatehtaan haastattelun perusteella heidät molemmat määriteltiin eräänlaisiksi sillanrakentajiksi. Kummankin henkilöstöjohtamisen ote tuntuu työntekijää kunnioittavalla ja kuuntelevalta. Kumpikin osaa ilmaista itseään useammalla kielellä ja kummaltakin löytyy laajoja verkostotyökumppanuuksia.  Arvomaailmassakaan ei löydy suuria painotuseroja. 

 

Ikä, sukupuoli, koulutus ja työtaustat ovat toki erilaiset mutta ne eivät varsinaisesti valintaan vaikuta. Ainakaan minulla. Olenkin tullut siihen johtopäätökseen, että tulipa valituksi kumpi tahansa, Hämeenlinnalle käy hyvin.  Tulevaisuus näyttää sitten, miten kaupunginjohtajan työtapa konkretisoituu teoiksi ja ”tuloksiksi”.

 

Olen saanut olla mukana kaupunginjohtajavalinnan ohjausryhmässä. Kiitän kaikki ryhmässä mukana olleita. Itselleni jäi prosessista sellainen kuva, että pystyimme toimimaan  avoimesti, toisiamme kuunnellen ja jokaisen mielipiteen huomioiden. Prosessi on mennyt tähän saakka todella tyylikkäästi. Nyt valtuutetut saavat ilmaista oman kantansa suljetussa lippuäänestyksessä. Onnittelut jo etukäteen valitulle kaupunginjohtajalle ja hyvää jatkoa toiseksi tulevalle. 

 

Anne Laatikainen

demarien ryhmyri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevätjuhlapuhe Hämeenlinnan Yhteiskoulun kevätjuhlassa 1.6.2024

  Arvoisat oppilaat, koulun henkilökunta ja juhlayleisö Kevätjuhla on tärkeä lukuvuoden päätöstapahtuma. Se päättää arvokkaasti lukuvuoden...