torstai 3. kesäkuuta 2021

Suvivirsi juhlistaa kesän ja luonnon juhlaa


 


Mitä sinulle tulee ensimmäiseksi mieleen koulujen kevätjuhlasta?  Se on varmasti laulut, erilaiset ohjelmanumerot ja puheet, todistusten jakoa unohtamattakaan, mutta erityisesti yksi asia on itselleni merkityksellinen.

Jo sana kevätjuhla, saa mieleni hyräilemään tätä tuttua melodiaa.Tämä tunnemuistiini juurtunut asia on tietysti Suvivirsi. Mitä Suvivirsi minulle merkitsee? Suvivirsi on minulle juhlan, kesän ja keveyden symboli. Sen ensimmäiset säkeet, ”Jo joutui armas aika ja suvi suloinen”, tuo mieleeni kesän, kukat ja luonnon vehreyden.

Suvivirsi on nimensä mukaisesti virsi mutta se on paljon muutakin. Sen alkuperä on ruotsalaisessa virressä vuodelta 1695 ja sen tausta taas on keskiaikaisessa eroottisessa runossa, jonka sanoitus ylistää kevään ihmettä ja runsautta sekä luonnon kauneutta.

Suvivirren suomentamisen aikaan Suomi oli juuri selvinnyt suurista nälkävuosista, kriisistä, jossa kolmannes suomalaisista oli menehtynyt nälkään ja erilaisiin kulkutauteihin. Suhteutettuna nykyiseen väkilukuun kuolleita olisi 1,5 miljoonaa.

Suvivirsi toi lohtua sen ajan ihmiselle. Kukat, auringonpaiste ja lämpö vei ihmisen ajatuksen uuteen parempaan aikaan. Tätä samaa lohtua ja lämpöä me tarvitsemme tänäkin keväänä ja siksi tällä virrellä, kesän alkamisen symbolina ja luonnon ylistyslauluna, on edelleen paikkansa myös koulujen kevätjuhlissa.

Me olemme eläneet Suomessa nyt reilun vuoden poikkeuksellisia aikoja. Suomi on selvinnyt tästä maailmaa nyt kurittavasta kulkutaudista huomattavasti vähäisemmin henkilömenetyksin kuin 326 vuotta aikaisemmin.

 

Ajat ovat erilaiset mutta se, että olemme nyt selvinneet vähäisin henkilövaurioin, on edellyttänyt vastuullista toimintaa meiltä jokaiselta. Sitä, että olemme ottaneet viranomaisten ohjeet ja suositukset vakavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puhe Hämeenlinnan Yhteiskoulun itsenäisyysjuhlassa 5.12.2023

  Hyvät oppilaat ja henkilökunta Kädessäni on vanha koulukirja, Lukemisto Suomen lapsille, Kotoisia tarinoita. Löysin tämän lapsena mummulas...