perjantai 24. huhtikuuta 2020

Rehtorin viesti kuudennelta poikkeusviikolta


Etäopetusta on nyt takana pian kuusi viikkoa. Alun haasteet välineiden ja ohjelmien käytön kanssa alkavat jo sujua ja digiosaaminen on kehittynyt. Kuusi viikkoa on tuonut esiin myös uusia haasteita oppimisen suhteen. Tiedotusvälineissä käydään aktiivista keskustelua etäopetuksen toimivuudesta ja sopivuudesta. Niinhän se on, kuten kaikissa asioissa, että toisille etäopetus sopii jopa paremmin kuin varsinainen lähiopetus. Osalle oppilaista taas opetuksen tavalla, onko se etänä vai lähellä, ei ole juurikaan merkitystä oppimisen kannalta ja joillekin etäopetus ei kertakaikkiaan sovi.  Perusopetukseen etäopetusta voisi hyödyntää tilanteissa, joissa oppilas ei voi opiskella syystä tai toisesta koulussa. Saa nähdä miten etäopetus jää perusopetuksen toimintamalliksi. Yliopisto- ja ammattikorkeakouluopinnoissa etäopetusta on jo ollut varsin laajastikin.
Ensi viikolla kuulemme myös valtioneuvoston päätöksen palataanko vielä tänä keväänä kouluun? Paluu koskisi todennäköisesti pienempiä, 1.-3.luokan oppilaita, ja 9.luokan oppilaita. Odotamme siis tätä päätöstä ja suunnittelemme sitten opetusjärjestelyt. Poikkeustilanteessa pyrimme täällä koulun päässä tekemään parhaamme, oli päätös sitten mikä tahansa.
Iittalan yhtenäiskoulun 9.luokan oppilaille olemme alustavasti ajatelleet todistusten jakamista ja pienen juhlavan hetken järjestämistä koululla pienissä ryhmissä. Oppilaita on yhteensä 34, jolloin koululle (mahdollisesti sään salliessa pihalle) tultaisiin omaa luokkaa pienemmissä kokoonpanoissa. Tämä toiminta edellyttää kuitenkin ylemmältä taholta saatavaa lupaa kokoontua. Odotamme siis sitä ennen kuin suunnittelemme asiaa lisää.
Ensi viikolla kannattaa olla niin tiistaina 28.4. kuin myös keskiviikkona 29.4. klo 18 koneen äärellä. Tiistaina 28.4. klo 18 järjestetään Maailman suurin vanhempainilta suorana verkossa. Aiheena on kokemuksia koulun etäopetuksesta. Paikalla ovat  Opetusministeri Li Andersson ja Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen. Tilaisuudesta lisää tietoa www.oph.fi sivulla.
Keskiviikkoisin klo 18 on Hämeenlinnan seudun oma virtuaalinen vanhempainilta. Vanhempainiltaa on järjestetty jo viisi kertaa ja niitä tullaan järjestämään vielä koko toukokuun ajan.  Osallistumislinkki tähän tilaisuuteen on https://us04web.zoom.us/j/497872970 . Tämä on erinomainen kanava vaihtaa kokemuksia ja ajatuksia etäopiskelusta mutta myös muistakin poikkeustilanteen aiheuttamista kokemuksista.
Palaute on tärkeää meille jokaiselle. Palaute kertoo meille jos toimintamme kaipaa korjausta mutta sen tehtävä on myös kannustaa jatkamaa samaan malliin jos toimintamme on oikeansuuntaista. Siksi onkin ollut tärkeää, että olette vanhempina antaneet meille palautetta niin onnistumisista kuin haasteista. Koen erityisen merkittäväksi ja tärkeäksi suoran palautteen. Se on oikea-aikaista ja sen avulla pystymme reagoimaan nopeasti. Kiitos kaikille palautetta antaneille.
Vielä ehtii vastata myös Hämeenlinnan kaupungin ja Hämeenlinnan Seudun vanhempainyhdistys ry:n kyselyyn vanhempien kokemuksista etäopetuksesta. Kysely on auki 26.4.2020 saakka ja löytyy wilmasta.  Tällä halutaan saada kokonaiskuvaa siitä miten etäopetus on yleensä onnistunut koko Hämeenlinnan seudulla.
Oikein mukavaa viikonloppua kaikille. Ollaan yhteydessä.
terveisin Anne -rehtori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hämeenlinna on ihmisen paikka

  Viime viikkoina olemme lukeneet useampia mielipidekirjoituksia Hämeenlinnan keskustan kehittämisen jämähtäneestä tilasta. Viimeisimpänä ...