tiistai 19. toukokuuta 2020

Parempia aikoja ei tule odottaa, vaan niitä tulee jahdata

Koronakevät on pistänyt monen kunnan ja kaupungin, jo valmiiksi kuralla olleen, talouden entisestään pahemmalle tolalle. Nyt on todella löydyttävä uusia ideoita, miten talous saadaan tasapainoon ja budjetti pitämään. Helposti ja yksinkertaisesti se ei tule tapahtumaan. Edelleen tarvitaan myös johtajia ja kehityshankkeita. Nyt mitä suuremmassa määrin. Esitykset, joissa näistä luopuminen katsotaan talouden pelastajaksi, on kevyttä huutelua, joilla halutaan kohdistaa huomio enemmän itseen kuin asiaan. 
Koronakevään jälkeen maailma, eikä myöskään Hämeenlinna, ole enää ennallaan. Muutosta tarvitaan elinvoimahankkeiden sisältöihin. Kaupungin kehittämistä on alettava katsoa uudesta vinkkelistä. Ei ole yhtään huono asia ymmärtää, että niin omassa elämässään kuin myös isossa kuvassa pärjää vähemmällä mutta investoimattomuus ei ole vaihtoehto. Kehittämistä on siis jatkettava tiukkoinakin taloudellisina aikoina mutta kehittämishankkeet on sopeutettava käytettävissä olevaan taloudelliseen resurssiin. 
Hämeenlinnan vetovoimaksi on nostettava niitä asioita mitä meillä on valmiina ja kehitettävä niitä vieläkin paremmiksi. Hämeenlinna, vesien äärellä olevana kaupunkina, on hyödyntänyt rantojaan varsin vähän. Tämä tulisi huomioida keskustan kehittämishankkeita suunniteltaessa, sillä tällä on merkitystä, millaiseksi asuinkaupungiksi Hämeenlinna mielletään? Peruspalvelujen hyvä laatu on myös erityisen tärkeä asia ja siksi niihin kannattaa panostaa.
Ihminen tarvitsee hyvien peruspalvelujen lisäksi monenlaisia mahdollisuuksia vapaa-aikansa viettoon. Lisäksi kehittyvän kaupungin imago luo vetovoimaa mutta kehittymisen ei tarvitse olla suurta mullistusta. Siksi olisi vastuutonta kohdistaa leikkaukset näihin. Kaurapuuro eli perusarki on hyvää mutta sen lisäksi on oltava muutakin ja näille kaupungin on suotava edellytyksiä olla olemassa.  
Kaupungin talouden tasapainottamiseen etsitään nyt ratkaisuja. On hyvä muistaa, että kaupungin on huolehdittava peruspalvelujensa laadun säilymisestä. Ilman tekijää, ihmistä, sitä on vaikea säilyttää. Leikkausohjelmaan pitää löytää kohteita myös muualta kuin työntekijöistä. Julkiset palvelut ovat hyvinvointivaltion perusta eikä niitä voi ajaa alas laatua laskemalla. Siksi talouden tasapainottamisen eräänä keinona on esitetty verojen korottamista määräajaksi. Se ei ole perusteeton ehdotus, sillä jos rahat ei muuten riitä, täytyy myös tämä keino olla mukana valikoimassa. Verojen korottaminen on myös oikeudenmukaista, sillä siinä kaikki osallistuvat taloustalkoisiin, eikä vain kuntatyöntekijät, kuten edellisen hallituksen aikaan toimittiin. 
Tämä haasteellinen tilanne on ratkaistavissa ja siihen tarvitaan meitä kaikkia suomalaisia. Yhdessä ja hyvällä asenteella me selviämme tilanteen herroiksi niin Hämeenlinnassa kuin koko Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puhe Hämeenlinnan Yhteiskoulun itsenäisyysjuhlassa 5.12.2023

  Hyvät oppilaat ja henkilökunta Kädessäni on vanha koulukirja, Lukemisto Suomen lapsille, Kotoisia tarinoita. Löysin tämän lapsena mummulas...