perjantai 3. huhtikuuta 2020

Etärehtorin ajatuksia poikkeustilasta. Kolmas viikko.

Etärehtorin ajatuksia poikkeustilasta

Terveisiä täältä kansliasta. Tällä viikolla on tullut mietittyä paljon poikkeustilaa. Mitä se käytännössä merkitsee ja miten se on muuttanut meidän arkista elämää?

Omassa elämässä poikkeustilanne näkyy elämän rauhoittumisena. Kiireen tuntu on hellittänyt, päivittäiset kohtaamiset ovat vähentyneet minimiin ja iltoihin on tullut paljon vapaa-aikaa. Tämä mahdolisuus kannattaa nyt hyödyntää ja käyttää aika itsensä kehittämiseen ja alkaa vaikka lukemaan  jotain hyvää kirjaa.

Poikkeustila on pakottanut meidät myös oppimaan uutta ja poistumaan mukavuusalueelta. Oma kokemukseni on myös tästä se, että kun haastaa itsensä, se voi yhtäkkiä ollakin erittäin mukavaa eikä enää ollakaan epämukavuusalueella.Yksi tällainen uusi kokemus minulla oli osallistuminen virtuaaliseen vanhempainiltaan. Tällaisia Hämeenlinnan yhteisiä vanhempainiltoja järjestetään joka viikko, keskiviikkoisin klo 18 Zoomissa. Tästä on ollut tietoa mm. Facebookissa koulun omalla sivulla. Kannattaa tulla mukaan.

Palautteen antaminen on tärkeää. Kiitos kaikille huoltajille antamistanne palautteista. Positiivinen palaute todella ilahduttaa ja kannustaa. Ja on tärkeää.  Kriittinen palaute on myös tärkeää koska sen avulla kehitämme toimintatapojamme. Tämä poikkeustilanne on meille kaikille uusi ja jokainen päivä tuo meidät uusien asioiden eteen. Tarvitsemme kehittyäksemme toinen toistamme.

Iittalan yhtenäiskoulussa, kuten myös koko Hämeenlinnassa, on ollut todella hyvä tilanne digitaaliseen opetukseen siirtymisen suhteen. Meillä on ollut mahdollisuus tarjota oppilaille oma laite ja jo pidemmän aikaa kouluissa on määrätietoisesti kehitetty digitaalisia taitoja. Aivan tyhjästä emme siis joutuneet aloittamaan. Kaikkialla Suomessa ei olla lähellekään näin hyvässä valmiudessa ja voitte kuvitella tilanteen, jossa etäopetusta pitäisi toteuttaa ilman asianmukaisia työvälineitä. Ei käy kateeksi.

Palautetta on tullut myös erilaisista tavoista toteuttaa opetusta ja välineistä. On hyvä muistaa, että jokaisella välineellä on oma tarkoituksensa ja siksi on perusteltua käyttää aineeseen ja tilanteeseen parhaiten soveltuvaa välinettä. Kaupungin viralliset välineet ovat ne, mitkä löytyvät Airosta mm. Google Classroom, Teams, Wilma ja Forms. Opettaja voi käyttää myös muita välineitä mitkä katsoo oppilailleen sopiviksi juuri siinä hetkessä.

Ei ahdistuta jos joku asia ei toimikaan heti täydellisesti. Kaikki kuitenkin ratkeaa varmasti hyvin. Siitä olen varma.  Olen varma myös siitä, että alkuhämmennyksen jälkeen totumme tilanteeseen ja osaamme tunnistaa myös nämä erilaiset oppimisen kanavat. Ainakin itselleni on jo viikossa hahmottunut huomattavasti selkeämmin, mitä mikäkin käytännössä merkitsee.

Poikkeustila jatkuu tämän hetkisen tiedon mukaan 13.5. saakka. Ehkä koko lukukauden loppuun. Suhtautukaamme joustavasti ja luottavaisesti. Asiat järjestyvät kyllä.

Emme varmasti kukaan unohda tätä kevättä. Uskon, että tästä tulee meille ikimuistoinen kokemus ja opimme paljon digitaalisesta maailmasta kuin myös itsestämme. Ja jos kirjoittaminen on sinun juttusi, kannustan aloittamaan päiväkirjan pitämisen. Tämän kevään tapahtumiin tullaan varmasti vielä myöhemmin palaamaan.

Yhteistyöterveisin,

Anne -rehtori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Minun Suomeni on sivistynyt, oikeudenmukainen ja vapaa

  Vietämme huomenna Suomen 107- vuotissyntymäpäivää. Kun Suomi itsenäistyi maailma oli myllerryksessä. Valtioita hävisi ja uusia tuli, Suomi...