sunnuntai 30. huhtikuuta 2023

Vappupuhe 2023 Hyvät kuulijat 

Tervetuloa Hämeenlinnan työväen yhteiseen vappuun! Kädessäni olevassani lipussa lukee PACE. Se on italiaa ja tarkoittaa rauhaa. Nyt jos koskaan rauhan puolesta marssiminen, puhuminen ja neuvotteleminen on erityisen tärkeää ja siksi halusimme myös täällä Hämeenlinnassa ottaa vappumarssilla kantaa nimenomaan rauhan puolesta.  

Paleface laulaa Laulussa sisällissodasta ”Emme tarvitse riidankylväjää vaan tarvitsemme rauhanlietsojia”.  

Rauha on asia, jonka eteen on tehtävä työtä, aina. Tarvitsemme rauhanlietsojia joka päivä kaikkialla missä toimimme. 

Millainen on rauhanlietsoja? Hän on henkilö, joka ennakoi tilanteita ja pyrkii kaikissa tilanteissa ratkaisemaan asioita ristiriidattomasti. Rauhanlietsoja ei pyri saamaan läpi omaa näkemystään, vaan hän on onnistunut silloin kun lopputuloksena vaikeissakin tilanteissa on kompromissi, joka tyydyttää kaikkia osapuolia ja johon kaikki voivat sitoutua. 

”Millainen laulu nyt lauletaan? Miltä Suomi näyttää kun kauempaa katsotaan?  Mitä näkyy kun silmät aukaistaan?” 

Elämme täällä Suomessa, kuten koko maailmassa, tilanteessa, jossa kansa on  jakautumassa eri leireihin. Vallalla on ajatus meistä ja heistä. Ja siitä, että jos jotain autetaan, se on minulta itseltäni pois.  

Näinhän ei tietenkään ole. Apua tarvitsevalle pitää ojentaa käsi, sillä koskaan ei voi tietää milloin itse on avun tarpeessa.   

Vastakkainasettelun maailma on tuhon maailma. Nyt jos koskaan tarvitaan yhteistyötä ja solidaarisuutta. Meille sosialidemokraateille solidaarisuus  on aina ollut tärkeä arvo. Vaalisloganimme, rohkeutta olla sinun puolellasi kertoo juuri tästä, solidaarisuudesta, teoista toisen puolesta. 

Olet varmasti kuullut sanottavan, historia toistaa itseään. On pelottavaa huomata historian ilmiöiden todella toistuvan. Meidän on todella opittava menneisyydestä. Historiassa tehtyjä virheitä ei pidä toistaa vaan on silmät on todellakin aukaistava ja on uskallettava rohkeasti puolustaa niitä asioita, jotka kokee tärkeäksi. 

Sivistys kuuluu hyvinvointiyhteiskuntaan ja sivistyneessä yhteiskunnassa pidetään kaikki mukana. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta antaa parhaimmat edellytykset ihmisten arjen turvallisuudelle ja ihmisten hyvän arjen toteutumiselle. Hyvinvointiyhteiskunta ei ole itsestäänselvyys vaan sen puolesta pitää taistella ja samalla se on Suomen puolesta taistelemista. 

Yhteiskuntarauha syntyy sopimisen kulttuurista ja luottamuksesta. Näin vappuna, työn juhlapäivänä, on hyvä muistaa, että suomalaisen yhteiskunnan yksi vakauden tae on syntynyt työmarkkinoiden sopimusjärjestelmästä. Sitä ei pidä missään nimessä murtaa.  

Pidetään ihmisyyden arvo aina korkealla, sillä vain sillä, että arvostaa elämää ja rauhaa on merkitystä. 

Iloista vappua ja kevättä teille kaikille! 

2 kommenttia:

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä

  ”Synnyin maailmaan, jossa jokaisella oli oma arvo. Jossa pidettiin toisista huolta. Eikä ketään raahattu saunan taa. Siihen maailmaan, j...