lauantai 30. toukokuuta 2020

Yhdessä läpi vaikka harmaan kiven

Vietämme tänään erilaista kevätjuhlaa, joka jää varmasti kaikkien mieleen. Tämä kevät on ollut muutoksen kevät monella tapaa. Kevään aikana meidän on täytynyt muuttaa suhtautumistamme toisiin ihmisiin, luontoon, kuluttamiseen ja koko elämään ylipäänsä. Tämä kevät on opettanut meille myös uusia taitoja ja tapoja tehdä työtä. Tämän kevään jälkeen maailma, Suomi ja Iittala ei ole enää ihan samanlainen kuin aikaisemmin mutta muutos, johon ajauduimme pakotettuna ei välttämättä ole huono asia. Se voi olla myös mahdollisuus, josta voi seurata myös hyvää.

Tästä keväästä mieleeni on iskostunut erityisesti Tasavallan presidentti Sauli Niinistön sanat koronakriisin keskellä. Hän muistutti meitä siitä, kuinka tärkeää meidän ihmisten on olla toistemme tukena: ”Ottakaa fyysistä etäisyyttä ja henkistä läheisyyttä toisiinne. Päivittäinen elämämme väistämättä muuttuu ja kohtaamme todellisuuden, jossa ajatuksia ja toimia hallitsevat terveys, toimeentulo ja toisistamme välittäminen. Huoli kohdistuu varmasti ja ymmärrettävästi heti omaan lähipiiriin. Mutta viime kädessä kyse ei ole vain siitä. Vaan kaikista. Me tarvitsemme toisiamme.”

Myös pääministeri Sanna Marin muistutti yhteistyön tärkeydestä kriittisinä aikoina. Yhdessä kestämme haasteet paljon paremmin. Tämä pätee niin yhteiskunnalliseen yhteistyöhön kuin myös omaan henkilökohtaiseen elämään. Vaikeat asiat ovat kevyempiä, kun ne voi jakaa jonkun kanssa. Siksi ihmissuhteisiin kannattaa panostaa. Ystävyyttä on hyvä vaalia ja toista ihmistä tulee kunnioittaa, vaikka asioista ei aina oltaisi samaa mieltä.

Kukapa olisi syksyllä voinut tietää millaisissa merkeissä me lukuvuottamme päätämme? Koronakevään jälkeen näkökulmamme moniin asioihin tulee muuttumaan. Tärkeintä on ymmärtää yhteistyön ja jakamisen lisäksi se, että meillä jokaisella on vastuu niin itsestä kuin muista. Yllättävissä tilanteissa ei kannata olla passiivinen vaan tilanteet ja haasteet tulisi ottaa vastaan asenteella, jossa haetaan ratkaisua. Tuleen ei kannata niin sanotusti jäädä makaamaan vaan asia pitää ottaa omiin hyppysiin.

Olipa sinulla elämässä vastassa mitä tahansa, niin valinnat ja ratkaisut teet kuitenkin sinä itse. Luota siis itseesi ja ole aktiivinen. Ajattele omilla aivoilla, äläkä ajaudu muiden johdateltavaksi. Älä anna toisten pistää sanoja suuhusi. Ole vahva ja muista ettei elämässä tärkeitä ole voittaminen vaan tärkeintä on ymmärtää oman sydämen viesti. Joskus on hyvä pysähtyä ja kuunnella sitä sekä toimia siten, että tuntuu hyvältä myös sydämessä. Lopulta vain rakkaudella on merkitystä, sillä ilman rakkautta ei ole elämää.

Ajattele, tunne, kuuntele sekä ota selvää. Koronakevään opetus olkoon ymmärrys solidaarisuudesta ja rakkaudesta lähimmäistä kohtaan.

Kunnioittava, toinen huomioiva, käytös on tärkeää aina ja erityisen tärkeää se on viestinnässä. Siinä miten puhumme toinen toisillemme ja miten viestimme eri viestimissä. Tahallinen toisen mollaaminen ja loukkaaminen ei ole hyväksyttävää mutta valitettavasti tästä on tullut turhan yleistä ja helppoa näin sosiaalisen median aikakaudella.

Viestintätaitoja voi kuitenkin oppia ja niitä pitää harjoitella. Siksi meillä on ollut tänä lukuvuonna Iittalan yhtenäiskoulun yhtenä teemana viestintätaitojen harjoittelu. Halusimme kouluumme enemmän kiva puhetta vihapuheen sijaan. Halusimme myös, että oppisimme huomaamaan, millaista viestintää ympärillämme tapahtuu?  Olemme vasta raapaisseet pintaa ja niinpä tulemme jatkossa treenaamaan näitä taitoja.

Hyvät ysit

Meidän yhteinen oppimisen ja kasvun polku alkaa olla maalissa. Tästä eteenpäin te jatkatte uudella reitillä. Sinne mahtuu monenlaisia haasteita ja mahdollisuuksia sekä valinnan paikkoja. Olen varma, että te selviätte. Olen nähnyt teissä kasvun pienistä ekaluokkalaisista upeiksi nuoriksi. On ollut huikeaa kulkea kanssanne kaikki nämä yhdeksän vuotta. Näihin vuosiin mahtuu paljon erilaisia yhteisiä kokemuksia. Toivon, että muistot Iittalan yhtenäiskoulusta ovat sinulle myönteiset ja olet saanut hyvät elämän reittiohjeet jatkoon. Vielä kuitenkin ihan pieni ajatus Toni Wirtaselta.

”Meistä jokainen on polku jonnekin mutta viisaus on siinä, että ymmärtää.

Ketä seurata pitkään, milloin kääntyy pois.

Ja että ihmistä pitkin sä et ikinä voi itseesi matkustaa.

Kaikki loputon kauneus, kaikki järjettömyys.

Kaikki ruoskivat toiveet kaikki päättämättömyys.

Ovat lopulta tarkoituksen palasia, osa arvoitusta.

Valot pimeyksien reunoilla.”  

Onnea matkaan. Onnea elämään.

Kiitos kaikille tästä lukuvuodesta. Onnistuimme kaikki hyvin, niin etäopiskeluun siirtymisessä kuin myös paluussa kouluun. Teimme sen yhtenä joukkueena ja jokainen teki oman osuutensa. Yhdessä me selvitään tulevaisuudessakin kaikista tilanteista. Kiitos. Teidän kanssa on mukavaa työskennellä. Mukavaa lomaa!

Anne –rehtori

Puhe Iittalan yhtenäiskoulun kevätjuhlassa 30.5.2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puhe Hämeenlinnan Yhteiskoulun itsenäisyysjuhlassa 5.12.2023

  Hyvät oppilaat ja henkilökunta Kädessäni on vanha koulukirja, Lukemisto Suomen lapsille, Kotoisia tarinoita. Löysin tämän lapsena mummulas...