tiistai 24. maaliskuuta 2020

Iskeekö virus P-toripäätökseen?”Hämeenlinnan kaupungin tavoitteena on elävä, elinvoimainen, kasvava ja viihtyisä keskusta, jonne on helppo tulla ja joka palvelee laajemmin koko seutukuntaa.” Lainaus on kaupungin strategiasta ja siihen on helppo yhtyä. Kukapa ei haluaisi, että kaupunki ei olisi vetovoimainen ja kehittyvä sekä tulevaisuudessakin paikka, missä on hyvä elää ja asua? Nyt tehdyt päätökset tulevat näkyviksi vasta aikojen päästä ja siksi päättäjien pitää tiedostaa päätösten seuraukset, seurata tarkasti aikaa ja tapahtumia sekä kuunnella herkällä korvalla niin asiantuntijoita kuin myös kaupunkilaisia. 

Kaupungin keskusta on kuin sydän, jonka tehtävä on sykkiä elämää. Kun syke heikkenee, tarvitaan tahdistinta. Jos tahdistinkaan ei auta, täytyy aloittaa elvytys eli keksiä vieläkin enemmän keinoja sille, miten keskusta saadaan eloon. 
Keskustavisiossa 2035 on hienoilla kuvilla havainnollistettu, miltä kaupunki voisi tulevaisuudessa näyttää, kun keskustan rakennushankkeet ovat valmiit ja pysäköinti on ratkaistu. Visiossa kadut ovat vapautuneet jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käyttöön. Tori on todella herännyt aivan uuteen sykkeeseen. ”Pallolaajennuksessa” torin ilme on muuttunut. Siellä on paviljonki, joka on täynnä vilinää ja suosittu luistinrata on sijoitettu torin länsi päähän. 

Olen ollut jo pitkään sitä mieltä, että päätös keskitetystä pysäköinnistä tai sen vaihtoehdosta pitää saada päätettyä, jotta keskustan kehittämishankkeet voivat edetä. Mikä sitten estää minua päättäjänä päättämästä ”ohitusleikkauksen” käynnistämistä juuri nyt? Vastaus on yksiselitteinen. ”Leikkauspäätös” tässä tilanteessa, missä koko maa on julistettu poikkeustilaan, eikä tilanteen seurauksia vielä tiedetä, on ajankohdallisesti väärä. Kuntatalous on ajautumassa massiiviseen kriisiin koronaepidemian vuoksi ja siksi tällaisessa tilanteessa viisautta olisi olla päättämättä asiasta, jolla voi olla riskiä lisäävä vaikutus kaupungin taloudelle.

Myöskään kuntalaiskyselyn tuloksia ei sovi vähätellä. Se toi hyvin esiin siihen vastanneiden kaupunkilaisten tahtotilan. P-tori tyrmättiin mutta keskustaa toivotaan silti kehitettävän ja tämäkin on päättäjien syytä huomioida.

Kaupungilla on tärkeä rooli elinvoimahankkeiden edistäjänä kaikkina aikoina, myös haasteellisina. Tuleen ei saa ns. jäädä makaamaan mutta mielipiteitä voimakkaasti jakavan päätöksen aika ei todellakaan ole nyt. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuhoaako teknologia oppimisen?

  Suomalaisessa peruskoulussa opetus on ammattitaitoisten pedagogien käsissä ja oppiminen hyvää vaikka uutisotsikoiden perusteilla voisi m...