perjantai 3. kesäkuuta 2022

Rehtorin kevätjuhlapuhe Iittalan yhtenäiskoulussa 4.6.2022

”Löikö mörkö sisään?”, Ei voi oijoijoijoi!”, Taivas varjele mitä sieltä tulee, sieltä tulee maali!

 

Tällä viikolla olemme saaneet kokea yhtä suomalaisen urheilujuhlan suurinta hurmosta, maailmanmestaruutta! Mestaruuden synnyttämä juhlahumu ja onnistumisen ilo on täyttänyt mielemme positiivisella fiiliksellä. Antero Mertarannan omintakeiset ja tunnistettavat sitaatit ovat kaikkien huulilla ja nostattavat hyvää fiilistä. 

 

Onnistuneet urheilusuoritukset herättävät meissä voimakkaita tunteita, innostumista ja jäävät siksi tunnemuistiimme pitkiksi ajoiksi. Itselleni Mertarannan sitaateista nostattavin on, ”Ihanaa leijonat, ihanaa!” Ajai jai! Kyllä tekee hyvää olla suomalainen vai mitä? 

 

Aina me suomalaiset emme ole onnistuneet. Joskus täydellinen onnistuminen on ollut hiuskarvan päässä, joskus taas on jääty kauaksi tavoitteesta. Elämässä ja urheilussa tämä on normaalia. Onnistuminen ei ole aina edes itsestä kiinni, sillä suoritukseen vaikuttavat niin monet seikat. 

 

Olin toukokuun alussa tilaisuudessa, jossa puhujana oli Pariisin 2024 olympialaisiin Suomen edustajaksi valittu breikkariJohannes Hatsolo Hattunen. Hatsolo on tanssijan ja tanssinopettajan roolinsa lisäksi myös tunnettu ja suosittu motivaatiopuhuja. Kun kuuntelin Hatsoloa, ajattelin meitä kaikkia mutta erityisesti teitä rakkaat ysit. Haluankin jakaa Hatsolonesityksestä heränneitä ajatuksia kanssanne.

 

Elämässä asenteella on merkitystä. Asenne ratkaisee monessa tilanteessa mutta erityisesti silloin kun omat olosuhteet ja lähtökohdat antavat sinulle lähtötelineissä takamatkan. 

Miten tilanne sinuun vaikuttaa? Lannistutko vai pystytkö motivoimaan itsesi tavoittelemaan mahdottomalta tuntuvia tavoitteita? Tärkeää tällaisessa tilanteessa on pohtia, onko elämäsi sinulla hallussa vai ei? On hyvä myös miettiä, mitä elämältään haluaa? Mikä riittää ja mikä on riittävän hyvää? Aktiivinen pohtiminen kannattaa, sillä se tuo tunteen siitä, että hallitsee omaa elämäänsä. 

 

Elämän haltuun ottamisessa auttaa Hatsolon mukaan se, että pyrkii tekemään aina parhaansa. Olemaan siellä missä milloinkin pitää olla ja pyrkii olemaan kanssaihmisilleen ystävällinen. Eikä hymystäkään ole haittaa. Päinvastoin. Niinkin pienellä asialla kuin hymyllä, on todella suuri vaikutus, niin omaan fiilikseen kuin myös muiden asenteeseen sinua kohtaan. Hymyilevälle ihmiselle kun harvoin kukaan haluaa mitään pahaa.

 

Hatsolon elämänasenteen perusvire on ilossa, joka koostuu kolmesta sanasta, innostumisesta, luomisesta ja onnistumisestaIlo edustaa aitoa asennetta, kaverista välittämistä ja ennen kaikkea fiilistä, mikä ansaitaan, kun on ensin tehnyt parhaansa. Myös jakaminen korostuu hänen asenteessaan. Yksin on vaikea onnistua missään. Tarvitaan aina myös kumppaneita, joista innostua ja joita innostaa. Yhdessä tekemällä ja toista kannustamalla onnistuminenkin on lähempänä. 

 

Olemme eläneet viimeiset vuodet monenlaisten haasteiden ympäröimänä. Olemme selvinneet uusista tilanteista hyvin ja yksi syy on asenteessa. Tiukan paikan tullen me suomalaiset osaamme noudattaa sääntöjä ja ohjeita. Me osaamme myös hoitaa oman tonttimme sekä tukea ja auttaa hädässä olevaa. 

 

Meillä on tietoja ja taitoja kaikkeen tuohon, mitä tiukassa tilanteessa tarvitaan ja meillä on myös valmiudet tehdä yhteistyötä. Yhteen hiileen puhaltaminen ja yhteistyö on tärkeää mutta erityisesti sitä tarvitaan kriisin aikoina. 

 

Myös jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja, Leijonakuningas Jukka Jalonen, korostaa yhteistyön merkitystä ja pyyteettömyyttä. Päätän puheeni hänen viisaisiin sanoihin: 

 

Meidän pitäisi kaikkien sisäistää se, että yhdessä tekemällä saadaan enemmän aikaan. Se kaikki mitä annat muille, tulee sulle jossakin kohtaa takaisin.” 

 

Näillä ajatuksilla saattelen teidät rakkaat ysit maailmalle. Kiitos kaikista yhteisistä vuosista ja menestystä elämään sekä jatko-opintoihin.  

 

Mukavaa ja rentouttavaa kesää kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevätjuhlapuhe Hämeenlinnan Yhteiskoulun kevätjuhlassa 1.6.2024

  Arvoisat oppilaat, koulun henkilökunta ja juhlayleisö Kevätjuhla on tärkeä lukuvuoden päätöstapahtuma. Se päättää arvokkaasti lukuvuoden...