torstai 1. helmikuuta 2018

Poukkoileva päätöksenteko ei luo luottamusta


Hämeenlinnassa käydään parhaillaan aktiivista keskustelua palveluverkosta. Kaupunkilaisille on suotu mahdollisuus osallistua keskusteluun, mikä on vallan mainiota mutta keskustelumahdollisuus tulee aivan liian myöhään ja aivan liian kiireisellä aikataululla. 
Tulevaan palveluverkkopäätökseen on avattu jo kaksi kertaa aikaisemmin tehty lukiopäätös. Miksi? Paketti on jo aivan valtava ilman lukioitakin. Tukalaksi tilanteen tekee se, että Tavastian lukiosuunnitelmaa on viety määrätietoisesti eteenpäin kaksi viimeistä vuotta. Suunnitteluun ja yhteistyön tekemiseen on käytetty lukuisia työtunteja ja valmisteluun satoja tuhansia euroja, Koulutuskuntayhtymä Tavastian miljoonien soterakennusinvestoinnista puhumattakaan
Ajatus yhteisestä lukiosta herätti varmasti alkuvaiheissaan monen mielessä vastustusta mutta kun muutosta kohti mennään, mukaan tulee näkymiä uusista mahdollisuuksista ja myös niistä tulevaisuuden opiskelijan tarpeisiin paremmin vastaavista tiloista ja yhteistyömahdollisuuksista toisen asteen yhteisellä kampuksella. Tavastian lukion kaltaisia tulevaisuuden osaamisen haasteet huomioivia lukiohankkeita tehdään parhaillaan useilla Suomen kaupungeissa esimerkiksi Jyväskylässä, Lahdessa ja Kuopiossa. 
Lukiopäätöksen avaaminen on aiheuttanut monia epäselvyyksiä yhteishakuun osallistuvien ysiluokkalaisten perheissä. Minne nuori syksyllä menee kouluun jos hakee yhteishaussa Tavastian lukioon? Poukkoileva päätöksenteko ei luo luottamusta eikä vaikuta Hämeenlinnan vetovoimaisuuteen ainakaan lisäävästi. 
Keskustelu lukioiden kohtalosta olisi pitänyt käydä ennen kuin edellinen päätös lukion sijainnista tehtiin. Silloin oli sen aika.  Nyt pitäisi jo mennä eteenpäin ja pystyä keskittymään peruskouluverkon kohtaloon. Siinäkin on monta muuttujaa ja mahdollisuutta ihan kylliksi sekä tarpeeksi työtä meille päättäjille ja virkamiehille vielä useiksi vuosiksi. 
Toivon todellakin, että lukiopäätös pitää ja Hattelmalantiellä alkaa syksyllä Tavastian lukion toiminta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevätjuhlapuhe Hämeenlinnan Yhteiskoulun kevätjuhlassa 1.6.2024

  Arvoisat oppilaat, koulun henkilökunta ja juhlayleisö Kevätjuhla on tärkeä lukuvuoden päätöstapahtuma. Se päättää arvokkaasti lukuvuoden...