maanantai 19. elokuuta 2024

Hämeenlinnan keskeinen sijainti on Hämeenlinnalle sekävalttikortti, että akilleen kantapää


Verkatehdas on Hämeenlinnan helmi. Kiitos niille päättäjille, jotka veivät tämän hankkeen maaliin. Hämeenlinna olisi varsin eri kaupunki ilman sitä. Viime viikolla sain olla kahdessa mielenkiintoisessa tapahtumassa Verkatehtaalla.

Ensimmäinen tapahtuma, johon osallistuin, oli Growth LOOP,yritysten kasvuseminaari, jonka tarkoitus on auttaa yrittäjiä ja yrityksiä menestymään, kasvamaan, tekemään rohkeita päätöksiä ja uudistumaan. Kuunnellessani eri seminaariesityksiä tapanani on aina miettiä, miten niissä esitettyjä ajatuksia voisi soveltaa omaan työhön?  Vaikka kaupunki tai koulu ei olekaan yritys, voi yritysmaailman menestysreseptiä hyödyntää myös näiden johtamisen ja päätöksen tekemisen tukena. 

Hämeenlinnan tulevaisuus on menestyvänä ja houkuttelevana kaupunkina on kiinni monesta. Paikalleen ei pidä jäädä missään tilanteessa. Ei silloinkaan, kun tuntuu, että hyvin menee. Uudistuminen on välttämätöntä, jos haluaa pysyä kisassa mukana ja se edellyttää määrätietoista toimintaa asioiden eteenpäin viemisen kohdalla sekä rohkeita päätöksiä. 

Kaupungin on myös seurattava aikansa trendejä, skenaarioita ja ennakoitava. Ennakoinnissa on hyvä huomioida vaihtoehtoisia ratkaisuja, ettei lamaannuta tilanteissa, missä suunnitelma A ei menekään maaliin. Uudistumisen on hyvä olla jatkuvaa eteenpäin menoa ja tässä on käytävä dialogia kaupunkilaisten kanssa. Asiat voivat olla pieniäkin. Sitten kun on isommista uudistuksista kyse, olemme kaikki valmiita vastaanottamaan niitä, koska meillä on hyviä kokemuksia uudistumisesta.

Uudistumisessa on aina kysymys nykyisen tilan paranemisesta ja itsensä uudelleen keksimisestä ja jotta kaupunki olisitulevaisuuskestävä, uudistumisprosessissa pitää huomioida ihmisten, teknologioiden, datan ja uusien toimintamallien parhaat potentiaalitunohtamatta ympäristöä ja osallistavaa tulevaisuusdialogia. Siinäpä menestysresepti, jonka AI strategisti ja innovaattori Vesa Auvisen esitys minussa herätti.

Toinen erittäin mielenkiintoinen tapahtuma Verkatehtaalla oli jo yhdennentoista kerran Hämeenlinnassa järjestetty Retoriikan Kesäkoulu. Puhe- ja viestintätaidon tapahtuma houkuttelee vuosi toisensa jälkeen maailman parhaita puhetaidon ammattilaisia kertomaan omia kokemuksiaan puheenkirjoittajina ja puhujina ja tapahtumalle on muodostunut myös oma vakiintunut yleisönsä.   Antti Mustakallio ja Katleena Kortesuo ovat tapahtuman taustapari ja he ansaitsevat suurkiitokset. Ensi vuonna tapahtuman teemana on turvallisuuspuhe, joka tulee varmasti houkuttelemaan paikalle kaikki ne, jotka tarvitsevat työssään kriisiviestinnän taitoja. 

Hämeenlinna on vakiintunut jo monen kiinnostavan tapahtuman järjestämispaikkakunnaksi. Tänne pääsee helposti mutta tänne ei tarvitse tapahtumien jälkeen jäädä, ellei päivätapahtuman jatkoksi ole tarjolla houkuttelevaa iltaohjelmaa.

Tässäpä oivallinen tilaisuus alkaakin miettiä yhdessä, löytyykö tapahtumille useampia kumppanuuksia, joilla saataisiin hyödynnettyä tilaisuuksien vetovoima koko kaupungin elinvoimaa lisääviksi toiminnaksi.

Paikallista porinaa 12.6.2024

 

Kaveria ei jätetä - ajatuksia lukuvuoden 2024-25 alkajaisiksi


Koulutyö käynnistyi viikko sitten Suomen kouluissa. Hämeenlinnassa, kuten myös muualla, keskustelu mediassa kännyköiden vaikutuksesta lasten ja nuorten oppimiseen on käynyt kuumana. On täysin selvää, että jos huomio kiinnittyy johonkin muuhun kuin opiskeltavaan asiaan, tätä asiaa ei opi ja sekin on selvää, että jos tuijottaa mobiililaitettaan, liikkuminen ja kavereiden kanssa seurustelu jää vähäiseksi.
Siksi onkin hyvä, että kännykkä pidetään oppituntien aikana repussa tai opettajan näille laitteille varaamassa parkissa. Osassa alakouluja on pystytty sopimaan kännykättömistä koulupäivistä kokonaan eli silloin oppilas vapaaehtoisesti, kodin ja koulun yhteisestä sopimuksesta, pitää kännykkänsä koko koulupäivän ajan omassa repussaan.
Nyt odotamme tälle syksylle vielä, millä tavalla opetusministeri linjaa tämän asian lainsäädäntöön? Ja miten se vaikuttaa koulujen käytänteisiin?
Hämeenlinnan nuorisovaltuusto oli tehnyt aloitteen kiusaamisen ennalta ehkäisyn ja puuttumisen mallista. Tämä on tärkeä aloite ja kertoo siitä, että tarvitaan tehokkaampia sekä pysyvämpiä toimenpiteitä kiusaamisen ehkäisemiseksi ja kiusaamistilanteiden ratkaisemiseksi. Mallia työstetäänkin Hämeenlinnan opetuspalvelujen hallinnossa syksyn aikana.  
Elämme epävarmuuden ajassa. Viikottain saamme lukea ja kuulla mediasta levottomuuksista, sotatoimista ja väkivallan teoista läheltä ja kaukaa. Lasten ja nuorten pahoinvointi näkyy lisääntyneinä mielenterveyden haasteina ja purkautuu väkivallan tekoina. Nyt jos koskaan tarvitsemme panostusta yhteisen ymmärryksen lisäämiseen ja rakentavaan keskusteluun. Yhteistyö lähtee toista arvostavasta vuorovaikutuksesta. Ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta voi yrittää ymmärtää erilaisia näkökulmia ja löytää tästä yhteisen päämäärän, joka vie asioita parempaan suuntaan.
Kun mietin mitä omille koululaisilleni puhuisin ensimmäisenä koulupäivänä, päähäni tuli vanha ajatus, ”Kaveria ei jätetä!” Kysyessäni sen merkitystä pieniltä ekaluokkalaisilta, eräs reipas koulun aloittaja kertoi sen kirkkaalla äänellä: ” Se tarkoittaa sitä, että jos joku on yksin, käydään pyytämässä se mukaan leikkimään.”
Tätä asennetta me suomalaiset tarvitsemme. Ollaan enemmän yhdessä kuin erillään ja huolehditaan toinen toisistamme.  Jokainen ansaitsee tulla nähdyksi ja kuulluksi. Usein se ei edellytä meiltä muuta kuin, että kysymme mitä sinulle kuuluu?
Mukavaa lukuvuotta kaikille hämeenlinnalaisille koululaisille, opiskelijoille ja oppilaitoksissa työskenteleville!
Paikallista porinaa KU 14.8.2024

Hämeenlinnan keskeinen sijainti on Hämeenlinnalle sekävalttikortti, että akilleen kantapää

Verkatehdas on Hämeenlinnan helmi. Kiitos niille päättäjille, jotka veivät tämän hankkeen maaliin. Hämeenlinna olisi varsin eri kaupunki ilm...