sunnuntai 4. kesäkuuta 2023

Hyvät sanat ja yhteistyö kannattelevat meitä vaikeina aikoina (Kevätjuhlapuhe 2023)


Taiteen ja muotoilun kylässä, koulumme saa vuosittain mahdollisuuden tutustua naivistisen taiteen maailmaan. Tänä vuonna naivisteilla on 35-vuotisjuhlavuosi ja juhlavuoden näyttelyn teema ja nimi on, ”Elämä edessä”. Sain olla mukana viikko sitten Naivistien juhlavuoden tilaisuudessa, jossa näyttelyn kuraattori Veikko Halmetoja kertoi näyttelyn teeman, ”Elämä edessä”, syntyneen toivon ajatuksesta.

 

Viimeiset vuodet ovat haastaneet meitä kaikkia monella tavalla. Pandemia, maailmanpoliittinen rauhattomuus, sota Ukrainassa ja sosiaalisen median epäasiallinen keskustelukulttuuri näkyvät lisääntyneinä mielen hyvinvoinnin ja jaksamisen haasteina, niin lapsilla kuin aikuisilla. Haasteellisina aikoina me tarvitsemme elämyksiä ja kohtaamisia, jotka vievät ajatuksemme kepeämpiin teemoihin ja vahvistavat meissä positiivisia tunteita. Taiteella on tässä tärkeä tehtävä. Taide antaa ajattelemisen aiheita ja se on kanava tunteiden käsittelyyn.

 

Koululla on oma tärkeä rooli lapsen ja nuoren kasvun tukijana. Perusasioiden oppimisen lisäksi koululla on sivistystehtävä, jonka tavoite on, että peruskoululainen oppii ymmärtämään ympäröivää maailmaa ja siellä olevia ilmiöitä. Opetussuunnitelmassa on asetettu tavoitteeksi vahvistaa itsensä johtamisen taitoja ja vastuuta omasta toiminnasta sekä toisesta ihmisestä ja luonnosta. Ihan tavallisia, ihmisyyteen liittyviä tärkeitä asioita.

Iittalan yhtenäiskoulussa olemme vuosittain pyrkineet löytämään yhteisen lukuvuositavoitteen, jolla vastaisimme tähän sivistystehtäväämme. Meillä on jo useamman vuoden ajan ollut yhtenä painopisteenä mielen hyvinvoinnin vahvistaminen ja koulurauha. Tänä lukuvuonna halusimme lisätä tähän vielä paremman keskustelukulttuurin vahvistumisen, jossa huomio kiinnittyy tapaamme kommunikoida toinen toistemme kanssa. Hämeenlinnan kaupunki on myös mukana Ylen ja Erätauko-säätiön yhteisessä Hyvin sanottu-verkostossa ja Iittalan yhtenäiskoulussa haluamme osaltamme edistää tämän kaupungin strategisen tavoitteen, myönteisemmän keskustelukulttuurin vahvistumisen, toteutumista.

Lukuvuoden teemaan liittyen Iittalan yhtenäiskoulun yläkoulun oppilaat ovat olleet tänä keväänä mukana Hämeenlinnan seudun 4H:n winwin-hankkeessa, jossa halutaan vahvistaa rakentavan keskustelun taitoja, demokratiakasvatusta sekä vuorovaikutustaitoja. Lisäksi koulumme 9A luokka pääsi mukaan Ylen uutisluokkatoimintaan ja toteutti huikean hienon oman juttunsa valtakunnalliseen kanavaan nuorten yksinäisyydestä.

 

Ensi syksynä ohjelmaan osallistuneet nuoret on kutsuttu myös Hämeenlinnassa järjestettävään Hyvin sanottu-tapahtumaan, jossa kaksi tämän vuoden yseistämme osallistuu erätaukokeskusteluun aiheesta, ”Kuinka saada kavereita uusissa ympyröissä eli nuorten sosiaaliset suhteet, ystävyyden merkitys ja yksinäisyys.”

 

Lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin haasteet ovat valitettavasti tätä päivää. Ne näkyvät koulukiusaamisena, poissaoloina, kasvaneena koulupudokkuutena ja lasten ja nuorten psykiatristen palvelujen käytön kasvuna. Olen kuitenkin varma, että kiinnittämällä huomiota näihin asioihin ja erilaisilla mielen hyvinvointia ja koulurauhaa vahvistavilla toimenpiteillä pystymme vaikuttamaan asiaan, ainakin vähän.

 

Meidän jokaisen aikuisen on hyvä miettiä myös omalta osaltamme, miten voimme tukea myönteisemmän, toista ihmistä tukevamman ja arvostavamman ilmapiirin rakentumista yhteiskunnassa? Lapsiin ja nuoriin kohdistuu myös paljon vaatimuksia ja niidenkin suhteen on hyvä pysähtyä pohtimaan ovatko ne aina kohtuullisia?

 

Suomi on sivistysyhteiskunta ja suomalainen koulujärjestelmä on maailman huippua kaikista nykypäivän haasteista huolimatta. Tänä lukuvuonna olemme saaneet juhlia koulumme ja sen edeltäjän, Sauvolan kansakoulun, 150-vuotissynttäreitä.  Osaamista ja sivistystä on pidetty aina tällä seudulla tärkeänä ja on ymmärretty myös sen merkitys kansakunnan menestystekijänä.

Rakkaat ysit

 

Teillä elämä on todellakin edessä. Olette nyt saavuttaneet yhden virstanpylvään, peruskoulun oppimäärän. Näiden yhdeksän vuoden aikana olette kasvaneet pienestä koululaisesta upeiksi nuoriksi, joilla on suunnitelmia, tavoitteita ja monenlaisia odottamisen aiheita. Teillä ei tarvitse olla kiire mihinkään vaan maailmaa ja mahdollisuuksia voi ja kannattaa katsoa ihan rauhassa.  

 

”Elämän ei tarvitse olla valmis ja vakava, se voi katsoa kirkasotsaisena tulevaisuuteen ja odottaa kaikkea kaunista tapahtuvaksi.” Näin totesi myös naivistisen näyttelyn kuraattori ”Elämä edessä” -näyttelyn esittelytekstissä. Olen samaa mieltä ja tiedän omasta kokemuksestanikin, että myönteinen tulevaisuuskuva kantaa vaikeina hetkinä. Elämään ei kannata suhtautua liian ryppyotsaisesti. Eikä moneen muuhunkaan asiaan.

 

Juhlalounaalla lainasin Maija Poppasen sanoja ja toistan sen vielä tässä puheeni lopussa koska mielestäni niissä piilee viisautta: ”Jokaisessa työssä on jotakin hauskaa. Kun löydät tehtävästä sen hauskuuden, siitä tulee leikkiä.”

 

Kiitos yhteisistä vuosista yseille ja onnittelut peruskoulun päätökseen saamisesta. Kaikkea hyvää elämäänne ja jatko-opintoihinne.  Kiitos kaikille tästä lukuvuodesta ja erityiskiitos upean kevätjuhlamme tekijöille.

Yhteistyössä on voimaa!

 

Mukavaa ja rentouttavaa kesää kaikille!

 

Rehtori, Anne Laatikaisen kevätjuhlapuhe Iittalan yhtenäiskoulussa 3.6. 2023 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä

  ”Synnyin maailmaan, jossa jokaisella oli oma arvo. Jossa pidettiin toisista huolta. Eikä ketään raahattu saunan taa. Siihen maailmaan, j...