perjantai 31. toukokuuta 2024

Kevätjuhlapuhe Hämeenlinnan Yhteiskoulun kevätjuhlassa 1.6.2024


 

Arvoisat oppilaat, koulun henkilökunta ja juhlayleisö

Kevätjuhla on tärkeä lukuvuoden päätöstapahtuma. Se päättää arvokkaasti lukuvuoden työskentelyn ja antaa oppilaille mahdollisuuden sellaisten taitojen esittelyyn, joita ei kirjallisesti voi esitellä.

Juhla suunnitellaan ja toteutetaan myös yhteisöllisesti eri luokka-asteiden, oppiaineiden sekä yhteisöön kuuluvien jäsenten kesken. Yhteisöllinen tekeminen vahvistaa omien vahvuuksien, kykyjen ja kiinnostuksien tunnistamista ja lisää osaltaan näin myös hyvinvointia.

Haluankin kiittää tämän juhlan järjestelyihin osallistuneita. Juhliin antamanne panostus on meille kaikille arvokasta ja tärkeää! Kiitos!

Hämeenlinnan Yhteiskoulun tämän kevään kevätjuhlia on yhteensä kolme tai oikeastaan neljä. Yksi juhla alakoulun oppilaille, yksi esiintyvien alakouluoppilaiden vanhemmille, alakoulun juhlallinen todistusten jakamistilaisuus ja yläkoulun kevätjuhla, jossa nyt olemme.

Tässä muodossa olevat juhlat tulevat muuttumaan tulevaisuudessa, kun palaamme tammikuussa 2025 Tuomelankadulle yhteiseen laajennettuun koulurakennukseemme. Yhtenäiskoulussa juhlissa tulee näkyä koko koulun ikäkavalkaadi eri-ikäisten oppilaiden esityksinä.

Ensi keväänä koulumme kevätjuhlaa tullaan viettämään uudessa upeassa liikuntahallissa ja sinne pyrimme mahdollistamaan paremmin myös yleisölle istumapaikkoja.

Koulumme on suuri ja tämä tarkoittaa sitä, että jatkossakin meillä tulee olemaan useampi juhlatilaisuus joulun ja lukuvuoden päättymisen yhteydessä. Syksyllä alammekin suunnittelemaan yhdessä millainen juhlaperinne uuteen Hykkiin luodaan. Tärkeää on huomioida kokoavat, koko koulun yhteiset juhlat sekä myös erilliset juhlat eri-ikäluokille. Varmaa ainakin on, että juhlia on luvassa.

Hyvät ysit

Olen kulkenut kanssanne yhteistä koulupolkua vain muutaman kuukauden.  Vaikka aika ei ole pitkä on teistä jo monet tulleet minulle aika hyvin tutuiksi ja olen tuntenut suurta iloa saadessani tutustua teihin. Meitä myös yhdistää se, että sinä vuonna kun te synnyitte alkoi minun työurani rehtorina. Ensin apulaisrehtorina täällä Hämeenlinnan Yhteiskoulussa ja sitten pitkä rupeama rehtorina Iittalassa.

Teissä näkyy elämän ihme. Olette kasvaneet vauvoista upeiksi nuoriksi, joilla on valtava osaamispotentiaali käytettävissään ja tulevaisuuden kaikki mahdollisuudet koettavana.

Minulle taas nämä vuodet ovat tuoneet näkökulmaa, osaamista ja varmuutta ammatissani rehtorina. Näin elämän pitääkin mennä. Me pystymme oppimaan aina uutta ja kehittymään iästä riippumatta. Nuoruus on nopean kehittymisen aikaa ja varmuus syntyy kokemuksesta. Muistetaan aina myös arvostaa itseämme ja käyttää harkintaa valintatilanteissa.

Hyvään elämään me tarvitsemme elämyksiä, jotka koskettavat ja jättävät jäljen. Tänä keväänä olen kokenut tässä koulussa Wow -elämyksiä useamman kerran. Tällä viikolla yksi niistä tapahtui Ysigaalassa, jonka tunnelma oli sanoinkuvaamattoman positiivinen.

Kiltteyttä ja toista kunnioittavaa kohtaamista ei ole koskaan liikaa ja oli huikeaa, että nämä asiat koetaan meillä arvokkaiksi ja ne todella näkyivät. Rehtorina haluan aina kannustaa ja tukea tällaista toimintaa!

Toinen tärkeä tilaisuus tältä keväältä oli kun koulumme osallistui Erätauko -keskusteluun, jonka aiheena oli ”Mitä taitoja tulevaisuuden työelämässä tarvitaan?” Keskustelu käytiin tässä samassa salissa ja vaikutuin todella teidän, koulumme nuorten, ajatuksista siitä, että niin nyt kuin tulevaisuudessa me tarvitsemme vahvan taloudellis-teknisen osaamisen lisäksi sydämen sivistystä ja kykyä empatiaan.

Olen miettinyt tätä keskustelutilaisuutta monta kertaa jälkeenpäin ja se on tuonut minulle toivoa siitä, että tulevaisuus teidän johtamana on hyvä ja turvallinen meille kaikille.

”Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Kaikkia asioita ei näe silmillä.” Tämä Antoine de Saint-Exuperyn, Pikku prinssi kirjan viisaus, on seurannut minua koko elämäni ajan ja muistuttanut minua aika ajoin siitä, mikä on oikeasti merkityksellistä elämässä. Ei se mitä näemme, vaan tärkeää on ymmärtää ja tuntea. Empatiaa, toisen asemaan asettumista ja sydämen sivistystä ei pidä unohtaa ja näin sivistyksen juhlavuonna haluan pitää tätä ajatusta esillä.

Arvoisat juhlavieraat

Hämeenlinnan Yhteiskoulun oppilaat ja henkilökunta ovat saaneet opiskella ja tehdä työtä monenlaisissa oppimisympäristöissä, parakeissa ja väistötiloissa, viime vuosina. Vaikka opinnot ovat edenneet erinomaisesti ammattitaitoisen henkilökunnan ohjauksessa, on tämä vaatinut kaikilta paljon joustamista ja venymistä eli sitä kuuluisaa resilienssiä. Nyt häämöttää valo tunnelin päässä ja tammikuussa pääsemme uusiin upeisiin tiloihin.

Te, arvoisat yhdeksäsluokkalaiset ette ehtineet uusiin tiloihin ja siksi haluankin kutsua teidät kylään. Tämä on avoin kutsu, jonka haluan teille vielä välittää. Tulet yksin tai yhdessä kaverin kanssa kaikki käy, kunhan laitat minulle etukäteen sähköpostia sopiaksemme tapaamisajan. Olette erittäin lämpimästi tervetulleet aina vieraaksemme.

Haluan antaa teille myös lahjan. Tämä lahja on kaikille juhlaan osallistuville mutta erityisesti teille ysit.

Vaikka olettekin jo isoja, tulette aina olemaan erityisiä ja rakkaita omille läheisillenne. Maailma, jonne nyt lähdette on täynnä mahdollisuuksia mutta siellä on myös karikoita, joita kannattaa varoa.

Turvallista matkaa kohti aikuisten maailmaa. Onnea ja menestystä kaikkeen, mihin ikinä ryhdytte ja onnittelut vielä kerran peruskoulun päättötodistuksen saamisesta!

Ihanaa lomaa kaikille ja hyvää kesää!

Hämeenlinnan keskeinen sijainti on Hämeenlinnalle sekävalttikortti, että akilleen kantapää

Verkatehdas on Hämeenlinnan helmi. Kiitos niille päättäjille, jotka veivät tämän hankkeen maaliin. Hämeenlinna olisi varsin eri kaupunki ilm...